içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Bugün Ona, Yarın Sana

Özgür Gündem Gazetesi kapatıldı

Bugün Ona, Yarın Sana

Sene başından bu yana hakkında 100’den fazla soruşturma başlatılan ve dava açılan Özgür Gündem gazetesi, İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla ‘PKK terör örgütü propagandası yaptığı’ gerekçesiyle geçici olarak kapatıldı.

 

Gazete binasına öğleden sonra yapılan baskında çok sayıda gazeteci de gözaltına alındı.

 

Özgür Gündem gazetesi, uygulanan baskılardan ötürü, geçen 3 Mayıs Dünya Basın Günü’nde ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyası başlatmıştı. Kampanya kapsamında aralarında gazeteci, yazar ve sanatçıların da olduğu 56 kişi gazetede genel yayın yönetmeni olarak görev yapmış, bunlardan 50’si hakkında soruşturma başlatılmış, soruşturmaların 16’sıysa davaya dönüşmüştü.

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttüğü soruşturma kapsamında bugün gazetenin, ‘TCK’nın 302/1, 314/2, 220/1,2,8 ve 4713 Sayılı yasanın 7/2 maddeleri’ uyarınca geçici olarak kapatılmasını talep etti.

 

İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliği de Özgür Gündem’in kapatılması yönünde karar verdi: “Özgür Gündem isimli gazetenin sürekli PKK terör örgütü propagandası yaptığı ve silahlı terör örgütünün yayın organı gibi hareket ettiği iddiasıyla yetkilileri hakkında soruşturmaya başlanıldığı anlaşılmış olmakla, anılan gazetenin T.C. Anayasası’nın 28’inci maddesinin son fıkrası uyarınca geçici olarak kapatılmasına karar verilmiştir.”

 

Gazetenin kapatılmasının ardından polis Özgür Gündem’in binasına baskın yaptı. İMC TV’ye baskın esnasında bilgi veren Avukat Sinan Zincir, “Gazete binası tamamen boşaltılarak Özgür Gündem’in yarınki baskısı engellenmek isteniyor. Şu anda toplu gözaltı yapılıyor, gazetedekiler zorla gözaltına alınıyor” dedi.

 

İMC TV’nin eline ulaşan listeye göre gözaltına alınan gazeteci sayısı 14. Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya’nın yanı sıra, Özgür Gündem editörleri, haber takibi yapan İMC TV muhabiri Gülfem Karataş, İMC TV kameramanı Gökhan Çetin ve DİHA muhabiri Mesut Karnak gözaltına alındı.

 

Bazı gazetecilerin gözaltı sırasında darp edildiği görüldü.

Özgür Gündem gazetesi “Basın şehitlerimize sözümüz var, susmayacağız” şeklinde tweet atarak bugün 4 sayfa çıkacağını duyurdu. Yayın danışma kurulu üyesi ve yazarı Filiz Koçali ile eski eski genel yayın yönetmeni Eren Keskin’in de evinde arama yapıldı. Gazete binasının yakınında bulunan İHD’nin önünde bir grup, “ Özgür basın susturulamaz”, “Baskılar yıldıramaz” sloganları attı. Diğer tepkiler şöyle:

Türkiye Gazeteciler Sendikası: “Halkın haber alma hakkını savunan tüm basın yayın organlarının, gazetecilerin yanında olduğumuzu belirtiyoruz.”

DİSK Basın-İş: “Erdoğan’ın ‘Dokunulmazlıklar boşuna kaldırılmadı ya’ sözünü işaret fişeği görenler gazetenin geçici süreyle kapatılmasına karar verdi.”

ÇGD Ankara Şubesi: “Darbecilere karşı yürütülen operasyonlar bahane edilerek toplumsal muhalefet güçlerine karşı baskı ve şiddet artırılıyor.”

Özgür Gazeteciler Cemiyeti: “Çalışanları katledilmiş, onlarcası gözaltına alınmıştır. Yine yüzlerce defa sansürlenmiş ve kapatılmıştır. Buna rağmen gerçekleri yazmaktan taviz vermemiştir. Şiddetle kınıyoruz.”

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel: “Muhalif basını susturmak istiyorlar, çünkü korkuyorlar. Korksunlar. Halklar kazanacak.”

 

 

30 Mayıs 1992’te yayın hayatına başlayan Özgür Gündem gazetesinin 1990 ve 1992 yılları arasındaki öncülleri haftalık yayımlanan Yeni Ülke gazetesi ve Özgür Ülke idi. Gazetenin 8 muhabir ve yazarı ile 19 dağıtımcısı çoğu faili meçhul bir şekilde öldürüldü. 580 sayısının 486’sı hakkında dava açıldı ve gazete çalışanları toplam 147 yıl hapis cezasına mahkûm oldu. 683 günlük yayını süresince üç kez 30 gün, on beş kez 15 gün, iki kez 10 gün olmak üzere toplam 335 gün kapatıldı. Yayımlandığı dönemde Özgür Gündem ile bağlantılı gazetecilere, dağıtımcılara ve diğer kişilere yönelik çeşitli saldırılar düzenlendi. Gazetenin İstanbul Kadırga’daki binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosu 3 Aralık 1994’te bombalı saldırıya uğradı. Kadırga bürosundaki ulaştırma görevlisi Ersin Yıldız öldü, 23 çalışan yaralandı. Son olarak geçen aylarda gazetenin “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteciler Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve akademisyen Şebnem Korur Fincancı örgüt propagandası iddiasıyla tutuklanmıştı. Kampanyaya katılan birçok gazeteciye örgüt propagandası yapmak iddiasıyla açılan davalarda 7.5 yıla kadar hapis cezaları istendi.

 

Tarih: 17-08-2016

FACEBOOK YORUM
Yorum