içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

E Spor Çılgınlığı

Dijital oyunlardan oluşan elektronik spor dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük ilgi görüyor

E Spor Çılgınlığı

League of Legends (LOL), Dota 2, CrossFire ve Counter-Strike gibi oyunlar ile tanınan ve kısaca e-spor denilen elektronik spor Türkiye’de 3-4 milyon genci peşinden sürüklüyor. 1994 yılında düzenlenen ilk turnuva ile başlayan e-spor çılgınlığı bugün yıllık 750 milyon dolar civarında bir pazarı elinde tutuyor. Binlerce oyuncu e-spor takımlarına katılarak, tüm hünerlerini göstermeye çalışıyor.

 

Gençlik ve Spor Bakanlığı bu spora lisans vermeye başladığından beri Türkiye’de 4 bin lisanslı e-spor oyuncu bulunuyor. Profesyoneller haricinde, amatör takım sayısı 14 bin iken takım bünyesinde oynayan toplam oyuncu sayısı 60 bin civarında.

 

Büyük spor kulüplerinin e-spor alanına kaymasıyla beraber ilgi ve izlenme oranları da artmaya başladı. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray gibi büyük spor kulüpleri e-spor takımlarını kurdu. İzmir’in köklü kulüplerinden Karşıyaka da Ocak 2017’de e-spor takımı kurduğunu duyurdu.

 

Bu gelişmeye önemli katkılardan birini de 2012 yılında Türkiye ofisini açan ve League of Legends oyununun sahibi olan Riot Games yaptı. Şirket, 2015 başında Türkiye’nin ilk profesyonel e-spor ligi olan Şampiyonluk Ligi’ni kurdu. Sporculara Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından lisans veriliyor. League of Legends’ın Türkiye finalinde Ülker Sports Arena’da 12 bin kişi vardı. Ve biletler günler önceden tükenmişti. Ardından Intel & ESL Türkiye 2017 Ulusal Şampiyonası gerçekleşti.

 

16-17 yaşlarında gençler eğer iyi bir oyuncu ise bu takımlarda ayda 10 bin TL gibi rakkamlarla profesyonel oyunculuk yapıyor. Takımlara sponsorlar 500 bin- 2 milyon TL gibi rakkamlar ödüyorlar.

 

Fenerbahçe’nin 27 puanla lider bitirdiği Türkiye şampiyonluk liginde 8 takım mücadele ediyor.  Galatasaray ve Beşiktaş’ın mücadele ettiği Yükselme liginde ise 6 takım yükselme mücadelesi veriyor.

 

 

 

Tarih: 15-11-2017

FACEBOOK YORUM
Yorum