içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Hikmet Kıvılcımlı’yı Yitireli 45 Yıl Olmuş

Kıvılcımlı Enstitüsü Kıvılcımlı’yı Davalarıyla Anıyor

Hikmet Kıvılcımlı’yı Yitireli 45 Yıl Olmuş

Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği 69 yıllık ömrünün 22 yılını cezaevlerinde geçiren Dr. Hikmet Kıvılcımlıyı davalarının anlatılacağı bir toplantı ile anıyor. Anma toplantısı 16 Ekim saat 13.00’da İstanbul Tabip Odası Salonu’nda yapılacak. Enstitüden yapılan açıklama aşağıda;

 

KIVILCIMLI ENSTİTÜSÜ’NDEN DEVRİMCİ KİŞİ VE KURUMLARA ÇAĞRI

 

Kıvılcımlı Enstitüsü olarak bu yıl Dr. Hikmet Kıvılcımlı'yı mezarı başında anmanın yanı sıra temalı bir toplantı düzenlemeye karar verdik.

Bizler bu tür toplantılar ile; hem onu genç kuşaklara tanıtmayı ve hem de araştırmalarımız ile ortaya çıkan yeni bilgi ve belgeleri paylaşmayı düşünüyoruz.

Şu husus unutulmamalıdır ki, yaptığımız çalışmalarla ortaya çıkarılanlar sadece Dr. Hikmet Kıvılcımlı'ya ilişkin bilgiler değil, sol, sosyalist, komünist hareket tarihimizin bilinmeyenleridir de...

Keza benzeri farklı çalışmaları da bu anlamda sahipleniyor, önemsiyor ve destekliyoruz.

Önümüzdeki yıllarda düzenlenecek toplantıların önceden belirlenmiş temalar, çok daha uzun süreli hazırlıklar, geniş konuşmacı ve izleyici katılımları ile birer Sempozyum olarak gerçekleştirilebilmesi Enstitü’nün hedefleri arasındadır.

Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın sadece onu izleyenlerin değil, tüm sosyalist birikimin önemli bir öncüsü olduğundan hareketle, bu hedefin gerçekleştirilebilmesi için ter türlü işbirliği ve yardımlaşmaya-ortaklaşmaya hazır ve açık olduğumuzu da yinelemek isteriz.

Bu yıl yapacağımız ilk toplantının teması; "Kıvılcımlı'nın Davaları, Savunmaları, Cezaevi Yaşamı ve Gözlemleri" olarak belirlenmiştir.

Kıvılcımlı’nın 50 yıllık sosyalist yaşamının 22 yılını cezaevlerinde geçirmesine neden olan davalarını sıralarsak:

1925 İstiklal Mahkemesi Davası

1927 TKP Davası

1929 TKP Davası (İzmir)

1938 Donanma Davası

1957 Vatan Partisi Davası

1971 Sıkıyönetim Yargılaması

Bu davalarla ilgili bir kısım bilgi ve belgeler Enstitümüzde mevcuttur. Ayrıca elinde bilgi, özellikle görsel malzeme olanları bizimle paylaşmaya çağırıyoruz.

Enstitümüz arşivinde eski yazı metin olarak bulunan Kıvılcımlı’nın 50 sayfalık (el yazısıyla) HAPİSHANE’NİN İÇYÜZÜ başlıklı Cezaevi Etüdü de yeni harflere çevrilerek broşür olarak basılıp anma toplantısına yetiştirilecektir.

16 Ekim 2016 pazar günü, saat: 13.00 / 17.00 arasında, Türkocağı Caddesi No: 9 Cağaloğlu adresindeki İstanbul Tabip Odası Salonu'nda gerçekleştireceğimiz salon toplantısını sadece Kıvılcımlı Enstitüsü’nün bir etkinliği olarak planlamadık. Tüm devrimci kişi ve kuruluşları, düzenleyici, katılımcı, konuşmacı, sunucu olmak gibi katkılarda bulunmaya, toplantının duyurusunu ve katılımı yaygınlaştırmaya ve tüm bu işbirliği için Enstitümüzle ilişki kumaya davet ediyoruz

Kıvılcımlı'nın Davaları, Cezaevi Yaşamı ve Gözlemleri

 

Düzenleyen : Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği

 

Tarih: 16 Ekim 2016, Pazar

Saat : 13.00 / 17.00

Yer : İstanbul Tabip Odası Salonu

Adres: Türkocağı Caddesi No: 9 Cağaloğlu/İstanbul

KIVILCIMLI ENSTİTÜSÜ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU

 

Tarih: 07-10-2016

FACEBOOK YORUM
Yorum