içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Kripto Paralar 2018 de Ne Olacak?

Kripto para uzmanı Gökhan Koçak’ın 2018 tahminleri

Kripto Paralar 2018 de Ne Olacak?

Kripto para uzmanı ve pörtföyünde Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Monero (XMR), Zcash (ZEC), Ripple (XRP), Ethereum (ETH), IOTA, QTUM, OmniseGO (OMG), Bitcoin (BTC) gibi kripto paralar olan Gökhan Koçak 2018 yılı için tahminlerde bulundu.

 

 

Kasım 2017'de şöyle bir öngörüde bulunmuştum:

Bitcoin çok pahalanacağı için altcoinlere olan talep artacak ve onların fiyatları da yükselecek.

Öngörüm doğru çıktı ve altcoinler büyük bir yükseliş kaydettiler. Kasımdan beri elimdeki bitcoinleri diğer kriptoparalara çevirip bekledim.

Portföyümdeki kriptoparalar hakkında kısa bilgiler vereyim:

Litecoin (LTC) ve Bitcoin Cash (BCH) daha hızlı bir onay yöntemine sahip ve bitcoine alternatif olabilecek kriptoparalar. Bunlar bir çeşit ödeme aracı, para, bir BT platformu değil.

Monero (XMR) mahremiyeti ve takip edilemezliği ön plana çıkaran bir kriptopara. Bitcoin'de hangi adresten hangi adrese para gönderildiği açık, herkes tarafından görülebilir. Adresin sahibi ise bilinemez. Monero'da ise ne adres sahibi ne de o adrese gönderilen para görülemiyor ve takip edilemiyor. Gizlilikten hoşlananlar için Monero.

Zcash (ZEC) de Monero gibi mahremiyete önem verenler için. Kullanıcı hakkında Sıfır Bilgi (Zero Knowledge) tutmak adı verilen bir yaklaşımın ürünü. Z harfi Zero Knowledge tamlamasından geliyor.

Ripple (XRP) ise uluslararası para transferi platformu olan SWIFT'ealternatif olabilecek bir bilgi teknolojisi (BT) platformu. Evet, aslında Ripple kirptoparanın bir adım ötesi, bir BT platformu. SWIFT'e rakip olur ve onu tahtından edebilir mi, bunu zaman gösterecek. American Express, Santander ve Akbank gibi bankalar destekliyor bu projeyi.

Ethereum (ETH) ise blokzinciri yapısı üzerine inşa edilmiş bir akıllı sözleşme platformu. Solidity adlı bir programlama diliyle akıllı sözleşmeler yapılmasını sağlıyor. Ethereum sanal makinesi üzerinde dağıtık ve durdurulamayan uygulamalar geliştirilebilen bir platform. KriptoPara değil sadece, bir BT platformu.

IOTA ise blokzincirinden ve akıllı sözleşmelerden çok farklı bir yapıya sahip. Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) çağı için geliştirilen bir platform. IoT çağında milyarlarca cihaz internete bağlanacak, her tarafımızı sensörler kaplayacak. İşte bu yoğun trafiği kaldırabilecek DAC adlı bir mimariyle bitcoinin temel felsefesini birleştirmeyi hedefleyen bir proje. IOTA projesi gerçekleşir ve yaygınlaşırsa geleceğin yatırımı olabilir.

QTUM blokzinciri mimarisiyle Ethereum'un akıllı sözleşmelerini harmanlamış. Ortaya çıkan platform mobil cihazlarda bile kullanılabilecek. Bu açıdan önemli bir proje. Akıllı sözleşmeler, durdurulamayan dağıtık uygulamalar QTUM ile mobil cihazlarda.

OmniseGO (OMG) Ethereum mimarisini kullanarak gerçekleştirilen bir ödeme sistemi. Kişiden kişiye (P2P) değer alışverişine olanak sağlıyor. Bunu yaparken de değişik kriptoparaların bu ödeme ağında yer almasına olanak veriyor. Yani sadece tek bir kriptoparanın kullanılabildiği bir platform değil, çoklu kriptopara ödeme sistemi. İyi olan kazansın diye bir sloganları var.

Bitcoin (BTC) ise diğer kriptoparaları almak için kullandığım bir araç haline geldi. Yurtdışındaki borsalarda elimdeki bitcoini altcoinlere çeviriyorum, Kasımda belirlediğim strateji gereği.

 

Bunların dışında Dash, Stellar ve Vertcoin de alıp sattım, bunlar şu anki portföyümde yok:

Stellar (XLM) da çok güzel bir proje ama arada bir bedava dağıtıyorlar bunu. Bedava dağıtılan bir şeye para verip satın almak pek anlamlı gelmiyor bana. Sadece al-sat yaptığım bir kriptopara. IBM'in destekliyor olması umut verici. Finans kurumlarını, bankaları, borsaları birbirine bağlayan bir BT platformu.

Dash 1000 dolar seviyesinde tutundu, sert satışlar olduğu durumlarda direndi. Savunma amaçlı kullanılabilecek bir kriptopara. Dash bir BT platformu değil, sadece kriptopara.

Vertcoin (VTC) ise halkın kriptoparası sloganıyla bitcoin felsefesinden ödün vermeyen bir yaklaşıma sahip. ASIC adı verilen özel çiplerle madencilik yapılmasına engel olan bir platform. Böylece herkesin madencilik yapabileceği ve ödeme aracı olarak kullanabileceği bir kriptopara olma özelliği taşıyor. Madencilik yapmak isteyenlere önerebilirim.

2018 KriptoPara Temel Analizi

Aralık 2017’de CBOE 6 tane bitcoin ETF’in (Exchange Traded Fund) borsada işleme açılması için ABD’nin sermaye piyasası kuruluna (SEC) başvuruda bulundu. Bitcoin ETF’leri çok olumlu bir gelişme. Çünkü ETF’ler hisse senedi gibi borsada alınıp satılabilen araçlar. Bunun anlamı, bütün yatırımcılara bitcoin fonu alıp satma olanağı sağlanmış olması, hem de yasal ve denetime tabi bir borsada. Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinden daha önemli bir gelişme bu. 2018 yılında artık milyar dolarlık yatırım fonları da bitcoin ETF’lerini alarak yatırım yapabilecek. Bitcoin ETF’lerine yüklü miktarda para akacağını düşünüyorum. Böylece bitcoin kendisini küresel sermaye piyasalarına kabul ettirmiş oluyor.

2018’de CBOE ve CME Group tarafından bitcoin opsiyonlarıçıkarılmasını bekliyorum. Bu benim kişisel beklentim, herhangi bir duyumum yok.

Her yıl Aralık ayında, bu yıl en çok ne kazandırdı sıralaması yapılır. 2017 sıralamasında bitcoin açık farkla önde. Hatta aynı grafikte çizildiği zaman diğer araçlar bit kadar kalıyor bitcoinin yanında. Yatırımcılar da bitcoine yatırım yapmak isteyecekler ve bankalara, yatırım kurumlarına talepte bulunacaklar. Bu kurumlar da ETF’ler aracılığıyla değişik fonlar yaratıp yatırımcılara sunacak, hatta sunmak zorunda kalacak. Çünkü yatırımcılardan büyük bir talep geliyor, bu talep daha da artacak 2018’de.

2018’de Ethereum, Dash, Litecoin gibi kriptoparalar için de borsalara açılma yılı olmasını umuyorum. Hatta bunlardan bir sepet yapıp, yatırım fonu şekline getirebilir yatırım kurumları.

Kriptopara fonlarını önemsiyorum, çünkü bunları çaldırma, kaybetme riski daha az. Aldığınız fonlar, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kurumu (MKK) gibi kurumlarda kayıt altında tutulur. Diğer ülkelerde de bunlara benzer kurumlar mevcut. İnsanların bitcoin alması ve onu saklaması, hatta onu miras bırakması sorun. Ama fon alarak kriptopara yatırımı yapınca, bu fonlar yasal yollarla ve şifre çözme, bulma derdi olmadan eşine, çocuklarına kalabilecek.

KriptoParalara Yönelik Tehditler

Yasal düzenlemelerin (regülasyon) neden olacağı geçici kaçışlar. Güney Kore geçen hafta yasal düzenleme yaptı. Bence hiç anormal değil, zaten devletin görevlerinden biridir bunu yapmak. Devlet olma görevini yerine getirmiş Güney Kore.

Kuzey Kore tarafından bulunacak bir açıkla bitcoinin hacklenerek blokzincirinin çökertilmesi. Bu biraz uçuk kaçık bir senaryo ama güvendiğimiz dağların yıkılmasına neden olup blokzinciri teknolojisine olan güveni çok sarsar. Çok düşük bir olasılık olarak görüyorum.

Bitcoin Teknik Analizi

Çok sert bir düşüşün ardından çabucak toparlanan bir bitcoin görüyoruz. 14.000 dolar civarındaki Fibonacci seviyesini önemli buluyorum. 16.500civarında bulunan eski tepenin aşılması durumunda tarihi zirveye (20.000) yolculuk başlayabilir.

Düşüşten sonraki tepkinin ölü kedi çırpınışı olması durumunda, önce 10.000 dolardaki psikolojik seviyeye gerilemesi daha sonra da 8.000 dolara kadar düşmesi beklenebilir.

8.000 dolara kadar çekilirse çok iyi bir alım fırsatı olur.

Bitcoin değişik borsalarda değişik şekilde fiyatlandığı için burada yazdığım teknik seviyeler başka bir borsada biraz farklı olabilir.

Olası Dijital Dutluklar

CyberMiles (CMT) Temel Analiz:

CyberMiles, 5miles adlı bir ABD şirketinin blokzinciri projesidir. Şirket, geliştirdiği cep telefonu uygulaması ile ikinci el eşyaların dolarla alınıp satıldığı bir pazar yaratmıştır. 12 milyon kullanıcıya sahiptir. Şirketin kurucusu CERN laboratuvarlarında çalışmış bir nükleer fizikçi olan Dr. Lucas Lu’dur. Mevcut uygulama Türkiye’de kullanılan “letgo” adlı uygulamaya benzemektedir. Şirket, 5miles adlı uygulamayı blokzinciri teknolojisine uyarlayıp, CyberMiles adlı kriptopara birimi kullanarak alışveriş yapılmasını hedeflemektedir.

CyberMiles için yapılan ICO (halka arz) sonucu 84.000 Ethereum değerinde fon toplanmıştır. CyberMiles, kriptopara borsalarında piyasaya sunulmuştur.

 

CyberMiles SWOT Analizi:

Güçlü Yanlar

  • Klasik uygulamasını kullanan 12 milyon kullanıcıya sahip.
  • 2014’den beri faaliyet gösteren bir şirket olduğu için tecrübesiz bir girişim değil.
  • Kısa sürede yıllık 3 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşmış.
  • ABD’deki ilk 10 alışveriş uygulamasından biri.

Zayıf Yanlar

  • ABD’de belli şehirlerde faaliyet gösteriyor, çok yaygın değil.
  • Sadece ikinci el ürünlerin satıldığı bir platform.

Fırsatlar

  • E-ticaret ağını dünyaya yaygınlaştırma potansiyeli
  • Kişiden kişiye doğrudan satışlarda geçerli bir para birimi yaratması

Tehditler

  • Amazon, Letgo, Walmart, AliBaba gibi rakip firmaların blokzinciri uygulamaları geliştirmeleri
  • KriptoParalara karşı ABD tarafından getirilebilecek sıkı düzenlemeler

Shitcoin'ler (Dandik KriptoParalar)

Dandik kriptoparalar, dolandırıcılık amacıyla veya öylesine, can sıkıntısından yapılmış projeler sonucunda piyasaya sürülmüşlerdir. Bunlardan uzak durmak gerekir. Piyasalara müdahale edip (manipülasyon) bunları önce zirve yaptırıyorlar (pump) daha sonra da sert satışlarla fiyatı düşürüyorlar (dump). Sonunda elinizde bir sürü işe yaramaz şey (shit) kalıyor.

Shitcoin (Dandik KriptoPara)

Sexcoin (Dolandırıcılık Amaçlı KriptoPara)

Sonunda bunu da çıkarmışlar: Sexcoin. Web sitesinde bir felsefeden bahsediyor ki evlere şenlik.

Sexcoin dandik kriptoparalara bir örnek. Gerçekten var ve bazı borsalarda işlem görüyor. Uzak durmak gerek bu tür kriptoparalardan.

Gökhan Koçak

1994 ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu. 16 yıl DEC, Compaq ve HP gibi uluslararası şirketlerde çalıştı. İlk hisse senedini 1993’de İMKB’de aldı. İlk uluslararası yatırımını 2000 yılında NASDAQ’da yaptı. New York, Londra, Frankfurt, Tokyo borsalarında hisse senedi, vadeli işlem sözleşmesi ve opsiyon alım satımı yapan uluslararası yatırımcı. 2013 yılında kriptopara piyasasıyla tanıştı. Blokzinciri uzmanı.

 

Tarih: 02-01-2018

FACEBOOK YORUM
Yorum