içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Olağanüstü Hal de Kurtaramadı

İktidarı bırakmamak için olağanüstü hal ilan eden Gambia devlet başkanı ülkeyi terk etti

Olağanüstü Hal de Kurtaramadı

Batı Afrika ülkesi Gambiya’da seçimleri kaybeden eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh, ailesiyle ülkeden ayrılarak Gine’ye sürgüne gitti.

 

Gambiya’da geçen ay gerçekleştirilen seçimlerin ardından başlayan siyasi kriz Jammeh’in ülkeyi terk etmesiyle sona erdi. Ailesiyle birlikte başkent Banjul’daki havalimanından bindiği uçakla Gambiya’yı terk eden Jammeh’yi, aralarında bazı askerlerin de bulunduğu destekçilerinin uğurladı.

 

Gambiya’da 1 Aralık’ta düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Adama Barrow, Jammeh’nin Gine’ye siyasi sürgün olarak gidebileceğini açıklamıştı.

 

Jammeh, devlet başkanlığı seçiminin ardından önce yenilgiyi kabul etmiş, daha sonra iktidarı bırakma çağrılarını reddetmişti. Görevi, Barrow’a 19 Ocak’ta devretmesi gereken Jammeh, 17 Ocak’ta da 90 günlük olağanüstü hal ilan etmişti. 19 Ocak’ta Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ordu birliklerinin Gambiya’ya girdiği açıklanmış, aynı gün Gambiya’nın Dakar Büyükelçiliğinde, ECOWAS ülke temsilcilerinin de katıldığı törenle Barrow devlet başkanlığı yemini etmişti. Jammeh, dün istifa etmeye razı olmuştu.

 

Gambiya’da iktidarı 1994’te darbe ile ele geçiren Jammeh, “Allah izin verirse ülkeyi bir milyar yıl yönetmek istiyorum” demişti.

Tarih: 22-01-2017

FACEBOOK YORUM
Yorum