içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Radyasyon Bulutları İstanbul Üzerinden Geçmiş

Yetkililer açıklama yapmadığından normalin 900 katı radyasyon yüklü bulutların tekrar gelmesinden korkuluyor

Radyasyon Bulutları İstanbul Üzerinden Geçmiş

İnsan sağlığı açısından tehlikeli (Rutenyum-106) radyoaktif izotop maddesini içeren bulutların kimsenin haberi olmadan İstanbul ve Trakya bölgesi üzerinden geçerek Avrupa’ya ulaştıkları belirlendi.

 

29 Eylül tarihinde ilk önce İtalya, Avusturya ve Almanya’da tespit edilen, ardından 6 Ekimde Fransa Nükleer Güvenlik Enstitüsü (IRSN) tarafından doğrulanan ve 1986 Çernobil faciasında olduğu gibi paniğe yol açan aşırı dozda radyasyonlu bulutların büyük olasılıkla Rusya kaynaklı oldukları tartışılmaya devam ediliyor.

 

Rusya hükümeti konuyla ilgili açıklama yapma gereği duymadığı için sadece basın olayın izini sürmeye devam ediyor. Uzmanların çoğu radyasyon kaçağının nükleer santralde olamayacağını dile getiriyor. Nükleer santralde kaza yaşanmış olsaydı havada sadece “Rutenyum-106” değil, birçok başka tehlikeli maddenin de gözlenmesi gerektiğini söylüyorlar. Akla en yatkın şıkların başında olayın kazara Çelyabinsk şehri yakınındaki “Mayak” fabrikasına işaret ediyor. Burada 1000 dereceye yakın sıcaklıkta tehlikeli maddeler cam ile kaplanarak ardından çelik kaplara yerleştiriliyor. Rutenyum’un koruyucu cam tabakasıyla bütünleştirilmesi işlemi sırasında teknolojik süreçten sapma yaşandığı için kaçağın atmosfere karıştığı varsayımı üzerinde duruluyor.

 

 

İşin başka vahim boyutu ise elerinde radyasyon ölçüm aletleri bulunan İstanbul Sivil Savunma yetkillilerin ölçüm sonuçlarını hakla paylaşmamaları. Normalin 950 katı olduğu söylenen radyasyon miktarı kanser dahil bir çok soruna yol açmakta.

 

 

İşin uzmanları pazartesi başlayacak yağmurlarla radyasyonun yeryüzüne inebileceğini, bu sebeple yağmurda pek sokağa çıkılmamasını tavsiye ediyorlar.

Tarih: 26-11-2017

FACEBOOK YORUM
Yorum